keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Kohtaamisia kylpylän pukuhuoneessa





Vietimme edellisviikonlopun Kasnäsin ihanassa kylpylässä. Kysessä oli meidän pikkuneidin ensimmäinen kylpyläreissu, ja ylipäänsä ensimmäinen kerta hänen kanssaan missään uimahallin tapaisessa. Tyttö sai ihonsa takia osakseen paljon huomiota pukuhuone- ja suihkutiloissa, mutta "yllättäen" kukaan aikuinen ei saanut suutaan auki, ainakaan niin että sieltä suusta olisi tullut sanoja. Keskityin sitten vain hymyilemään takaisin ihmettelijöille.
Kuitenkin lauantaiaamuna toista kertaa pukuhuoneessa riisuessamme suihkun puolelta tuli ala-asteikäinen tyttö, joka pysähtyi eteemme kaverinsa kanssa, ja kysyi heti mikä vauvan ihossa on. Totesin hymyillen, että ihanaa kun kysyit, ja kerroin lyhyesti mistä on kyse. Tyttö oli aivan ihmeissään, miten tällainen sairaus voi olla olemassa, ja voivotteli vähän. Tytöt kuuntelivat tarkkaavaisesti kertoessani tiivistelmää EB:stä, kysyen välillä lisäkysymyksiä, kuten onko se sairaus ollut vauvalla syntymästä saakka. Lopulta tyttö totesi vauvan olevan aivan ihana, vaikka iho näyttää kipeältä. Tyttö toivoi vilpittömästi, että varmasti oireilu helpottaa iän myötä, ja onneksi vauvalla on noin ihana äiti joka häntä hoitaa. En voinut välttyä liikutukselta, ja olin todella otettu tytön huomiosta. Tytön äiti taas oli kävellyt aiemmin ohitsemme sanomatta sanaakaan, ja seurasi keskusteluamme hiljaa taustalla, kunnes tuli silminnähden kyyneleitä pidätellen silittämään tyttärensä olkapäitä ja pyytämään tyttöä siirtymään pukeutumaan. Äiti ei sanonut minulle sanaakaan, eikä itseasiassa edes katsonut minua.



Mä olen vaan niin onnellinen, että edes lapset osaavat avata suunsa, jos joku asia ihmetyttää. Lasten kautta tieto leviää, ja ennen kaikkea suvaitsevaisuus. Olkaa kilttejä ja kannustakaa lapsianne uteliaisuuteen, ja hyväksymään sen tosiasian, että emme ole kaikki samanlaisia - ja se on ihan okei!


2 kommenttia:

  1. Kiitos, että puhut ja kirjoitat! Toivon perheellesi ja sinulle kaikkea hyvää <3

    Terveisin,

    Mirka
    Kahden lapsen äiti itsekin

    VastaaPoista